Čerstvá Hlíva každý den.
Gulášová polévka z hlívy ústřičné
1 větší cibule, olivový olej, 200-500g hlívy ústřičné,houbové koření,mletý kmín, grilovaná červená paprika, 3-5 brambory, voda, podle potřeby hladká mouka nebo Hraška pikantní,
na osmahnuté cibuli, kterou jsme nahrájeli najemno, dusíme hlívu nakrájenou na kousky, dáme koření a zalyjeme vodou, přidáme na kostky nakrájené brambory. Vaříme do měkka, zahustíme hladkou moukou nebo Hraškou
Dršťková polévka z hlívy
1,25 l vody, 300g hlívy, 2 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, 1 lžička sladké papriky, majoránka, mletý pepř, sůl
V hrnci rozehřejeme lžíci másla, přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme opláchnutou a na kostky nakrájenou hlívu, přilijeme litr vody, osolíme a vaříme do měkka. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní mletou papriku, zalijeme ji zbylou studenou vodou, dobře rozmícháme a nalijeme do polévky. Přidáme rozdrobenou masoxovou kostku a polévku ještě za stálého míchání povaříme. Pak ji dochutíme pepřem a zcela na závěr do polévky vmícháme jemně utřený česnek a majoránku. Podáváme s dobrým čerstvým chlebem.
Dršťková polévka z hlívy 2
500g hlívy, 60g sádla, 30g mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, paprika, mletý pepř, sůl
Nakrájenou hlívu na nudličky podusíme společně s nakrájenou cibulí na části sádla. Po změknutí dáme do hrnce s vroucí vodou, přidáme česnek utřený se solí, mletý pepř a zahustíme jíškou připravenou z části sádla a mouky. Poté přidáme na zbytku sádla lehce zpěněnou papriku s majoránkou a na závěr dle chuti dosolíme.
Vídeňský řízek
kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka
Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku. Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit.
Hlíva s rajčatovou omáčkou
balíček hlívy ústřičné, hrst (i zmražených) žampionů, 2 cibule, slunečnicový olej, sůl, houbový prášek, sladká paprika, sojová omáčka, kousky nakrájených rajčat
Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou hlívu, žampiony, nakrájená rajčata (lepší jsou oloupaná), podlijeme trochu vodou a podusíme. Osolíme, přidáme houbový prášek, sladkou papriku, sojovou omáčku a necháme část vody vyvařit. Podáváme s bramborem.
Hlíva na jehle
250g hlívy, 1 vejce, 2 lžíce hl. mouky, 4 lžíce mléka, 50g salámu, 50g slaniny, 50g plátkového sýra, 100g sádla, pepř, sůl, ředkvičky, bramborová kaše
Ideální jsou menší a středně velké plodnice hlívy. Nejprve je zbavte třeně a klobouky povařte ve slané vodě. Větší plodnice pokrájejte na kousky, osolte a mírně opepřete. Na jehlu pak střídavě napichujte kousky hlívy, salámu, sýra a slaniny. Nakoneczaplněnou jehlu obalte vtěstíčku z vajec, hl. mouky a mléka, osmažte ji na oleji dozlatova. Podávejte se zeleninovou oblohou. Jako příloha je vhodná bramborová kaše.
Hlíva na jehle 2
250 g kloboučků hlívy, 1 vejce, 2 lžíce mouky, 1/2 dcl mléka, plátkový sýr, 100 g salámu, 70 g oleje, koření, sůl
Kloboučky hlívy povaříme ve vodě, pokrájíme na větší kousky, nasolíme a kořeníme. Na jehlu střídavě navlékáme plátek hlívy, plátek sýra, kolečko salámu. Plnou jehlu obalíme v těstíčku z vejce, mléka a mouky a smažíme na tuku do zlatova.
Hlíva na jehle 3
250g hlívy (klobouky), 150g tvrdého sýra, 100g měkkého salámu, 1 vejce, 50ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, olej, pepř, sůl
Klobouky hlívy povaříme v osolené vodě, osolíme a okořeníme. Pokud jsou klobouky větší, rozpůlíme je a navlékáme střídavě na jehlu spolu s kouskem sýra a kolečkem salámu. Takto připravenou jehlu obalíme v těstíčku zhotoveném z vejce, mléka a mouky. Na závěr do zlatova usmažíme. Podáváme s pečivem nebo bramborami, můžeme doplnit zeleninovou oblohou.
Hlíva v alobalu se slaninou
25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika
Cibuli pokrájíme na kolečka, položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené, popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.
Hlíva na hořčici
250g hlívy, 5Og sádla, 1 cibule, 1 čajová lžička moučkového cukru, hladká mouka, hořčice, citrón, pepř, sůl
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme drobně nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Poté přidáme mouku, opražíme, přidáme hořčici, cukr a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží.
Hlíva s vajíčkem
20dkg hlívy, 1 střední cibule, 2 vajíčka,sůl,pepř.,olej.
Na oleji zpěníme cibulku přidáme nakrájenou hlívu, podusime,potom přidáme vajíčka posolíme popepříme. Příloha chleba,kolínka
Hlíva ústřičná na česneku podle Kruse
250 g klobouků hlívy, 2 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 50 g tuku na smažení
Oprané a vysušené klobouky hlívy na spodu natřeme dobře rozetřeným česnekem se solí, obalíme v mouce, popřípadě přisolíme a pomalu osmažíme na tuku do měkka.
Podáváme s tatarskou omáčkou a opečenými brambory.
Hlíva v těstíčku
400 g kloboučků hlívy ústřičné, 3 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl, tuk na smažení, 1 dcl mléka
Umyté a odkapané kloboučky hlívy ústřičné posolíme po obou stranách a obalíme v hladké mouce a těstíčku a smažíme na tuku na mírném ohni. Těstíčko si připravíme ze žloutků, mléka, hladké mouky, soli a sněhu ze 3 bílků.
Podáváme s bramborem nebo bramborovým salátem.
Hlíva dušená na másle
150 g hlívy, 50 g cibule, 50 g másla, sůl, trochu kmínu
Cibulku zpěníme na másle, přidáme jemně nakrájenou hlívu, osolíme, okmínujeme a dusíme pod pokličkou do měkka. Nakonec vydusíme na tuku.
Podáváme s bramborovou kaší nebo topinkou, zdobíme kapkou kečupu.
Celozrnné těstoviny s hlívou
300 g celozrnných těstovin, 300 g hlívy ústřičné, 3 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 stroužky česneku, petrželka
Rajčata nakrájíme na proužky. Česnek utřeme. Těstoviny uvaříme doměkka v osolené vodě. Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, čerstvou pokrájenou petrželku a ještě chvíli podusíme. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.
Hlívová majonéza se šunkou
250g hlívy naložené v octě, l00g šunky, 2 vejce,olej, 1 brambor, okurka, cibule, mletý pepř, sůl
Uvaříme brambor, oloupeme jej a rozšleháme s vejci, pepřem, olejem a solí. Poté přidáme nakrájené hlívy, šunku, cibuli, okurku, řádně promícháme a necháme 10 hodin uležet. Podáváme k masu,bramborám, nebo samostatně.
Hlíva se žampiony po čínsku
250g hlívy, 250g žampionů, 50g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce sojové omáčky a 1 čajová lžička moučkového cukr
Drobně nakrájené houby podusíme na másle, dáme na pánev do rozpáleného oleje, krátce orestujeme, zaprášíme solamylem a cukrem, opět orestujeme a na závěr vmícháme sojovou omáčku. Podáváme s pečivem.
Hlívová kulajda
300g hlívy, 4-5 brambor, 2 vejce, 0,5l kysané smetany, 2 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky, 5 zrnek celého pepře, 2 bobkové listy, kmín, sůl
Nakrájenou hlívu uvaříme společně s bramborami a kořením v jednom litru slané vody. Poté co hlíva změkne, zahustíme záklechtkou připravenou ze smetany a mouky, přidáme ocet s vejci a na závěr, když vejce ztuhnou, kulajdu odstavíme.
Dušené hovězí na hlívách
4 plátky z hovězí kýty, 200g hlívy, 80g sádla, 20g hladké mouky, 1 cibule, 3dcl vývaru (Masox), 4 lžíce kečupu, mleíý pepř, sůl
Nejdříve naklepeme plátky, osolíme a zprudka opečeme na 50g sádla. Na zbytku sádla osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu a 10 minut podusíme. Poté přidáme hlívu k masu, zaprášíme hladkou moukou a zlehka opékáme. Po chvíli vše zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem a dusíme do změknutí. Na úplný závěr přidáme kečup a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo s chlebem.
Hlívové rizoto
400g hlívy, 300g rýže, 2 zelené papriky, 1 cibule, 3 lžíce kečupu, olej, sůl
Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme na drobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Hlívy na smetaně
600g hlívy, 50g másla, 2dcl smetany, 3Og hladké mouky, 1 cibule, mletý muškátový oříšek, sůl
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou hlívu, muškátový oříšek, posolíme a minimálně 20 minut dusíme. Na závěr přidáme smetanu zahuštěnou hladkou moukou a necháme přejít varem. Podáváme s bramborami.
Hlíva na víně
250 g hlívy, 120 g cibule, 70 g tuku, 100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru, 10 g mouky, sůl, pepř, 1,25 dl bílého vína, cukr
Na tuku podusíme cibulku a přidáme na drobno rozsekanou hlívu, sůl a chvíli dusíme. Potom přidáme jemně nakrájenou zeleninu a koření a vše dusíme do měkka. Necháme vydusit na tuk, přidáme mouku a víno, popřípadě dochutíme špetkou cukru.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Hlíva na divoko
250 g hlívy, 120 g cibule, 70 g tuku, 100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru, 10 g mouky, 15 g 8% octa, sůl, pepř, tymián, 1,25 dl vody, cukr
Na tuku podusíme cibulku a přidáme na drobno rozsekanou hlívu, sůl a chvíli dusíme. Potom přidáme jemně nakrájenou zeleninu a koření. Dusíme za potřebného podlévání vodou až je všechno měkké. Potom vydusíme na tuku, přidáme mouku, vodu a případně dochutíme kořením. Přidáme ocet a cukr.
Podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem.
Hlíva jako chuťovka
500g hlívy ústřičné (podle možností a dostupnosti), sádlo (olej), sůl, pepř
Oddělit klobouky. Omýt, osušit. Smažíme klobouky hlívy na sádle bez jakýchkoli úprav. Když na spodní straně houby vzniká zlatový nádech, otočíme. Nepřesmažit!!! Křupavý efekt s udržením šťávy v houbě dává nezapomenutelný chuťový zážitek podobný jako u smažených ryzců. Nakonec opepříme, přisolíme (dle vlastní chuti). Snad trochu chleba zážitek nezkazí.
Hlíva ústřičná po italsku
500 g hlívy ústřičné, 200 g anglické slaniny, rajský protlak nebo kečup (asi 2 lžíce), 100 g šunky, 2 rajčata, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, mouka, sůl, pepř, majoránka, špetka cayenského pepře
Anglickou slaninu nakrájíme na proužky a na oleji zvolna osmažíme, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout. Přidáme na proužky nakrájenou a propláchnutou hlívu (krájíme přes vlákna), mírně osolíme, přidáme protlak a dusíme. Podle potřeby podléváme. Hlíva zůstane poloměkká.
Přidáme na čtvrtky nakrájená, oloupaná rajčata, majoránku a zaprášíme polohrubou moukou. Na závěr přidáme na nudličky nakrájenou šunku a podle chuti dosolíme a okořeníme cayenským pepřem.
Podáváme s těstovinami (špagety, tagliatelle, penne a pod.) a sypeme strouhaným sýrem.
Krůtí prsíčka na hlívě se zeleninou
80g másla, 200g dlouhozrnné rýže, 400ml zeleninového vývaru, 250g hlívy ústřičné, 1 středně velká mrkev, 2 celerové natě, 1 krůtí prsíčko {asi 400 g), 1 pol. lžíce hladké mouky, mletý černý pepř, sůl
Rozpustíme 30g másla, přisypeme 200g dlouhozrnné rýže, podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, 15 minut vaříme v hrnci přikrytém pokličkou.
Hlívu očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo omyjeme, velké kloboučky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme Mrkev očistíme, oloupeme, umyjeme, celerové natě očistíme, propláchneme, odstraníme vnější drsná vlákna, spolu s mrkví nakrájíme na tenká kolečka.
Krůtí prsíčko umyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme. 20g másla rozpustíme na pánvi, asi 15 minut na něm maso po obou stranách opékáme, necháme stát na teple. 30g másla rozpustíme na pánvi, houby a zeleninu krátce podusíme, osolíme, opepříme. Rýži ochutíme špetkou drceného kmínu, vmícháme zeleninu a houby.
Rýži se zeleninou dáme na mísu, krůtí maso nakrájíme na silnější plátky a položíme na rýži.
Hlíva smažená jako vídeňský řízek
400 g kloboučků hlívy ústřičné, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, tuk na smažení, pepř a sůl
Umyté a oloupané kloboučky hlívy nasolíme a mírně opepříme. Výhodné je kloboučky ze spodní strany potřít rozetřeným česnekem se solí.Kloboučky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na tuku pomalu dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší, bramborami a tatarskou omáčkou či s kečupem.
Hlívový koktejl
300g hlívy,150g nasekané šunky,100g Lučina Na saláty jogurt s tvarohem, citronová šťáva, pepř, sůl, lístky meduňky na zdobení
Hlívu uvaříme ve vodě s citronovou šťávou. V nálevu ji necháme vychladit. Pak hlívu jemně nasekáme, přidáme šunku, Lučinu na salát, ochutíme pepřem a solí a dáme vychladit. Dáme do poháru, přizdobíme lístkem meduňky a podáváme se slaným pečivem.
Grilovaná hlíva ústřičná
500g hlívy ústřičné, 3 svazky petrželky, 1 malý svazek bazalky, 5 pol. lžic oleje, 3 kávové lžičky jemného octa, 4 malá rajčata, 170 g (8 plátků) prorostlé slaniny, mletý bílý pepř, sůl
Hlívu ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo opláchneme, petrželku a bazalku propláchneme, osušíme. Petrželku a polovinu bazalky jemně nasekáme, smícháme se solí, čerstvě mletým bílým pepřem a stolním olejem. Kloboučky hub asi 30 minut marinujeme v připravené směsi a zakapané v jemném octě.
Rajčata umyjeme, osušíme a křížem nakrájíme. Rajčata, hlívu ústřičnou a slaninu narovnáme na alobalem vyložený plech, dáme do předehřátého grilu a pečeme tak dlouho, dokud slanina nezhnědne a nevytvoří kornoutky (asi 5-10 minut). Grilovanou hlívu ústřičnou, rajčata a slaninu upravíme na plochou mísu, snítkami bazalky ozdobíme.
Hlívové lupínky
libovolný počet menších hlívových kloboučků, sůl, směs mletých paprik (sladká, pálivá, gulášová), pepř, drcený kmín, hladká mouka, na smažení nejlépe vepřové sádlo
Klobouky hub rozložíme lupeny nahoru na podnos, posolíme a okořeníme paprikovou směsí. Necháme asi 10 minut "opotit". Rozpálíme dobře tuk, plodnice obalíme v hladké mouce a ihned smažíme do křupava. Podáváme nejlépe k pivu.
Hlívové kuličky s nivou
300g hlívy, 200g Nivy, 250g tvarohu, 50g másla, 1-2 lžíce koňaku, zelená paprika a kapie, citronová kůra, mletá sladká paprika, petrželka, ocet, sůl, asi 10 jader vlašských ořechů
Hlívu uvaříme ve sladkokyselém nálevu, scedíme a nakrájíme nebo jemně posekáme, nasekáme drobně taky papriku, ořechy a petrželku. Přimícháme tvaroh, nastrouhanou Nivu, máslo, citronovou kůru, koňak, podle potřeby ochutíme solí a dobře promícháme. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v mleté paprice. Podáváme se slanými tyčinkami nebo jiným slaným pečivem.
Sýrové topinky s hlívou
150g nakádané hlívy, 3 smetanové sýry, 3 dcl smetany, 100g šunky, 50g másla, 1 banán, petrželka, pepř a sůl
Sýr rozpustíme na pánví se smetanou, směs osolíme a okořeníme. Houby Nakrájíme na drobno, šunku na nudličky, banán na kolečka. zamícháme a klademe na topinky z veky, opečené na másle. Sypeme petrželkou. Směs Chutná i na neopečených plátcích veky.
Marinovaná hlíva v česnekovém oleji
500g hlívy ústřičné,100g česneku, 2dl olivového oleje (nebo slunečnicového oleje), čerstvě mletý pepř, sůl
Hlívu očistíme, nakrájíme na větší kousky, osolíme je, opepříme a opečeme v pánvi na části rozehřátého oleje do zlatova. Hlívu vyjmeme a do pánve přilejeme zbytek oleje. Když je dobře zahřátý, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a krátce povaříme. Do pánve vrátíme zpět opečenou hlívu, vše promícháme, povaříme 3 minuty a odstavíme z ohně. Hlívu necháme dobře vychladit a podáváme ji s čerstvou bílou bagetou nebo toasty, které i namáčíme do výborného česnekového oleje, ve kterém se hlíva marinovala.
Bábovka bleskovka s hlívou
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, půl hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 150g mletých vl. ořechů, 40g prášku ze sušené hlívy, mléko nebo voda dle potřeby.
Ušleháme cukr s vejci a postupně přidáváme další suroviny. Připravíme řidší těsto , které nalijeme do vymazané a vysypané formy a klasicky upečeme.
Kapr s omáčkou z hlívy ústřičné
1 velký nebo 2 malí kapři, 200g hlívy ústřičné, 3 šalotky, 1 pol. lžíce sekané petrželky, 200ml suchého bílého vína, 75g smetany, 75g šlehačky, 1 pol. lžíce hladké mouky, mletý černý pepř, sůl
Vykuchanou rybu umyjeme pod tekoucí studenou vodou, vysušíme, naporcujeme, osolíme, vložíme do vymazané ohnivzdorné formy. Hlívy ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nakrájíme na plátky. Šalotku sloupneme, nakrájíme na kostičky, obě přísady přidáme k rybě, posypeme sekanou petrželkou a pepřem. Zalijeme 200 ml suchého bílého vína, formu přikryjeme vymazaným pergamenovým papírem, dáme péct do trouby na 40-45 minut při 200-220°C (v předehřáté troubě), horkovzdušná trouba 180-200 °C (v nepředehřáté troubě), plyn stupeň 4-5 (v předehřáté troubě).
Hotovou rybu přendáme na vyhřátou mísu, postavíme na teplo, omáčku přivedeme k varu. V rozšleháme smetanu, šlehačku, 1 pol. lžící hladké mouky a vlijeme do omáčky, přivedeme opět k varu, osolíme, opepříme. Omáčkou přelijeme rybu, ihned podáváme.
Hlíva s kuřecími nudličkami
400g kuřecího masa, 300g hlívy ústřičné, 200g mražených zelených fazolek, 5 lžic sojové sladkokyselé omáčky, 3 lžíce škrobové moučky, 1 dl bílého vína (nebo vývaru), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, špetka mleté skořice, mleté chilli, sůl
Kuřecí maso a omytou hlívu nakrájíme na větší nudličky, lehce je osolíme, posypeme trochou chilli a skořicí a necháme chvilku odpočinout. Fazolky necháme rozmrznout a překrojíme je na půlky. Maso s houbami posypeme škrobovou moučkou maso během odležení zvlhne a krásně se škrobem obalí). V pánvi rozpálíme olej,vložíme do něj maso s houbami hodně z prudka opečeme (maso by se mělo opéct jen do běla a velmi rychle, aby zůstalo šťavnaté). Přidáme fazolky, přilijeme víno (nebo vývar) a sojovou omáčku a prudce povaříme. Pak vše promícháme, dochutíme prolisovaným česnekem, chilli, případně ještě trochou sojové omáčky a podáváme s rýží.
Hlívový salát
150g hlívy, 15g sádla, 80g majonézy, 40g výhonků fazole mungo, čínské zelí, naklíčená vojtěška nebo ředkvička, pórek, rajské jablíčko, pepř, sůl
Očištěné houby nakrájejte na nudličky, poduste na sádle, osolte, přidejte pepř, majonézu a mungo výhonky. Vše promíchejte a uložte na 1 hodinu do lednice. Před podáváním ozdobte čínským zelím, naklíčenou vojtěškou nebo ředkvičkou, pórkem a rajským jablíčkem. Jako přílohu můžete použít tmavý chléb nebo čerstvé pečivo.
Léčivá bábovka s hlívou
150g polohrubé mouky, 150g másla, 200g pískového cukru, 40g sušené hlívy v prášku, 150g mletých vlašských ořechů, 180 ml mléka, 4 vajíčka, půl prášku do pečiva, strouhánka a tuk na vymazání formy
Vše s výjimkou asi čtvrtiny mouky, všech bílků a prášku do pečiva zpracujeme ve šlehači. Zbylou mouku smícháme s práškem do pečiva a touto směsí zasypáváme sníh z bílků, který nakonec lehce vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 45 – 50 minut v toubě při 160 °C. Po vychladnutí bábovku pocukrujeme.
Koláč z hlívy
400g hlívy, 200g nouky, 100g másla, půl lžičky soli, 3 vejce, lžíce vody, 20g másla , 200ml vody, 1 balení MAGGI Dnes Sýrrové omáčky, 150g plísňového sýra, 1 lžíce koňaku, 50g rozinek, 50g mandlových lupínků
Z mouky, másla, soli, 1 vejce a vody vypracujeme křehké těsto a necháme 30 minut stát. Vymazanou dortovou formu vyložíme vyváleným těstem a předpečeme15 minut při 200 °C. Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky. Necháme rozehřát máslo a houby na něm podusíme. Dále přidáme koňak, rozinky a mandlové lupínky. Rozklepneme 2 vejce, bílek a žloutek zvlášť. Žloutky vmícháme do houbové hmoty. Hmotu rozdělíme na těsto a uhradíme. Pečeme v troubě při 200 °C zhruba 40 minut.
Vepřové s hlívou na černém pivu
600 g vepřové kýty, 200g hlívy, 0,5l černého piva, 1 cibule, stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 čajová lžička moučkového cukru, sojové omáčky a octa, mletý pepř, sůl
Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Poté přidáme nakrájenou cibuli, česnek a hlívu. 0solíme, opepříme, zalijeme pivem a přidáme po jedné lžičce cukru, octa a sojové omáčky. Za občasného míchání dusíme doměkka, v případě potřeby podlijeme vodou. Podáváme s bramborami nebo s pene.
Hlíva jako řízek
300g hlívy, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, sádlo na smažení, sůl, opečené brambory, tatarská omáčka, ředkvičky
Oprané a osušené klobouky hlívy potřete česnekovou pastou, obalte v hladké mouce a osmažte na tuku. Nejprve smažte hlívy lupeny nahoru, pak obraťte a smažte dál, až dostanou nazlátlou barvu. Podávejte je s tatarskou omáčkou a brambory.
© 2013 Všechna práva vyhrazena.